Bokrecension: Kirin

Stort tack till Hoi förlag för recensionsexemplaret!

kirin bokomslag


KIRIN (ENIGMA #2) – ISABELLE TÖRNQVIST

★★★★✩ – 4/5


Tre år har gått sedan Svala skildes åt från Ahren och upptäckte sanningen om vad som ligger på andra sidan av de skyddande murarna. När hon äntligen hittar Ahren har han förändrats. I hans ögon ser hon det mörker som fågeln Ho-o varnade henne för. Det blir snart uppenbart att Ahren inte kan förlåta någon för det som hänt, kanske inte ens Svala.

Ute i landet styr kejsare CC och hans dödsherdar sprider skräck bland befolkningen. Svala är säker på att hon kan få folket att resa sig, om hon bara kan få dem att inse sanningen om vad som finns utanför murarna. Men det börjar bli allt mer uppenbart att hon inte kan genomföra sin plan ensam. Fågeln Ho-o är borta men till sin hjälp får hon snart enhörningen Kirin, som är en del av det mäktiga vapen som kan sätta stopp för dödsherdarna.

Kirin är andra delen i den spännande fantasytrilogin Enigma som började med Fågeln.

Köp boken här: Adlibris | Förlag: Hoi förlag | Sidor: 443 | Utgivningsdatum: 21 september 2020


Mina åsikter om boken: 

I Fågeln, första delen av Enigma, hade jag lite problem med att förstå världen och problemen i boken. Men i Kirin får man en djupare inblick i världen som man redan känner till, samt att Isabelle Törnqvist tar en till en helt ny plats som läsaren inte har fått utforska än: världen utanför murarna. Jag måste påstå att Kirin är betydligt bättre än Fågeln, för jag märkte snabbt att författaren har utvecklat sitt skrivsätt genom bättre meningar och mer spännande händelser. 

Men när jag började läsa Kirin blev jag chockad över hur första delen (nästan hälften) av boken inte ens handlar om Svala och Ahren, utan om Jäger och Kaiser. Detta gillade jag inte riktigt. Absolut att Jäger och Kaisers berättelse är intressant och läsvärd, men från början hade jag velat läsa om Svala och Ahrens resa istället. Dessutom tycker jag att Jäger och Kaisers del av boken är för lång. 

Men bortsett från detta så har författaren gjort ett bra jobb med karaktärerna, för varje karaktär har ett fint djup och läsaren förstår och känner med alla karaktärer i boken. Handlingen innehåller dessutom fler spännande händelser än Fågeln, vilket är ett stort plus. Generellt är Kirin en bra, välgjord fantasybok och en helt okej fortsättning på Enigma, men tyvärr levde den inte helt upp till mina förväntningar.

Andra böcker jag har recenserat i serien:

fågeln omslag

Bokrecension: Vinter vid Sommen

Stort tack till Lind & Co för recensionsexemplaret!

vinter vid sommen omslag


VINTER VID SOMMEN – CAMILLA DAHLSON

★★★★✩- 4/5


Lisen är en ensamstående tvåbarnsmamma som harvar på med sitt skiftjobb i matbutiken för att få livet att gå ihop. Men så en dag förändras allt -Lisen får helt plötsligt ärva ett spahotell av en okänd kvinna.  

Allt visar sig dock inte vara guld och gröna skogar. Finanserna är usla och Lisen, som aldrig drivit vare sig hotell eller spa-anläggning, får glatt improvisera med allt ifrån honungsinpackningar till fiskbehandlingar.  

Till sin hjälp har hon stjärnkocken Einar som på ett mystiskt sätt dykt upp när hon som mest behövde det, och till sin “stjälp” den aningen truliga Majken, som tidigare drivit Solhagen och nu vägrar släppa taget.  

Kan de tillsammans rädda Solhagen från ruinernas brant?  

Vinter vid Sommen är bok nummer två i den härliga feelgood-serien som utspelar sig runt sjön Sommen.

Köp boken här: Adlibris | Förlag: Lind & Co | Sidor: 281 | Utgivningsdatum(inbunden): 9 oktober 2019


Mina åsikter om boken: 

Vinter vid Sommen är en lättsam och varm feelgoodbok som jag verkligen njöt utav att läsa. Som vanligt skriver Camilla Dahlson på ett enkelt och lättsamt sätt, vilket skapar en fin följd i både meningar och händelser. Dessutom är Vinter vid Sommen snabbläst då jag absolut hade kunnat läsa ut boken på en dag, allt på grund av den händelserika och charmiga handlingen.

Handlingen är något förutsägbar med dess typiska händelser och problem, och det finns inte något unikt med boken i sig. Men trots detta så är Vinter vid Sommen läsvärd då den är lättsam och charmig. Jag fick hela tiden ett leende på läpparna, jag kände med karaktärerna och jag ville hela tiden veta nästa steg i processen kring spahotellet. Jag tycker speciellt om att Camilla Dahlson inte fokuserar på kärlek, utan att fokuset ligger på Lisen och hennes två barns nystart.

Vinter vid Sommen bjöd på en härlig läsning som passar utmärkt till höst eller vintermyset, och om ni vanligtvis gillar feelgoodböcker med fokus på att börja om och renovering så kan jag varmt rekommendera denna till er.

Tidigare recenserade böcker i serien:

sommar vid sommen omslag

Bokrecension: Spegeln i rummet utanför

Stort tack till författaren för recensionsexemplaret!

spegeln i rummet utanför bokomslag


SPEGELN I RUMMET UTANFÖR – STINA NILSSON BASSELL

★★★✩✩ – 3/5


Året är 1673. En kvinna flyr för sitt liv. Elsas make och systerdotter har avrättats till följd av det brutala mord Elsa bevittnade. Utklädd till man sitter hon upp på hästryggen för att försöka undkomma mannen som förföljer henne.

Året är 2006. Efter att ha tröttnat på både sin makes och tonårsdotters svåra humör besöker Suset en äldre kvinna i den lilla byn på Norra Finnö. Där kommer hon över en gammal skrivbok som tar henne bakåt i tiden, till år 1673.

Detta är en fiktiv berättelse inspirerad av en avrättning som skedde i Finnveden i Småland år 1673.

Köp boken här: Adlibris | Förlag: Tallbergs förlag | Sidor: 361 | Utgivningsdatum: 7 september 2019


Mina åsikter om boken: 

Spegeln i rummet utanför bjöd på en intressant och gripande läsning om kvinnors kamp. Jag fastnade verkligen för karaktären Elsa och hennes berättelse år 1673, men jag fastnade dock mindre för alla karaktärer 2006. Ibland blev karaktärerna och handlingen 2006 förvirrande, då många karaktärer introducerades på kort tid och eftersom jag blandade ihop vissa karaktärer med varandra.

Stina Nilsson Bassell skriver på ett unikt, vackert sätt som man inte ofta stöter på i böcker idag. Jag fick en svag “klassiker” känsla över hennes skrivsätt, och det skapade en unik känsla över hela boken. Stina förklarar, fördjupar och berättar mycket och som läsare blir det både charmigt men också förvirrande. Under vissa delar av boken började jag tänka på annat, just eftersom jag tappade bort mig i alla förklaringar och alla karaktärer.

Handlingen år 1673 fängslade mig direkt, jag ville hela tiden läsa mer och jag kunde inte sluta tänka på Elsa och hur hennes resa skulle fortsätta. Författaren har gjort ett fantastiskt jobb med Elsas berättelse, och jag hade gärna velat läsa en hel bok om henne och hennes äventyr. Men berättelsen år 2006 blev lite mycket för mig, och jag fann mig ointresserad av karaktärerna och deras berättelse. Jag drogs inte till karaktärerna, och relationerna blev ibland förvirrande. Jag längtade istället hela tiden till Elsa och år 1673.

Generellt är Spegeln i rummet utanför en bra bok som tar upp viktiga ämnen om kvinnor genom tiderna. Om man tycker om historiska romaner om kvinnliga öden och kvinnlig kamp är detta absolut ett alternativ .  

 

Bokrecension: Inte för nära

inte för nära bok omslag


INTE FÖR NÄRA – COLLEEN OAKLEY

★★★★★- 5/5


Jubilee Jenkins har en ovanlig åkomma: hon är allergisk mot andra människor. Sedan en nära döden-upplevelse som tonåring har hon därför isolerat sig i sitt hem. Men när hennes mamma dör tvingas Jubilee lämna sin trygga exil och ge sig ut i verkligheten igen. Som den stora bokälskare hon är lyckas hon få jobb på det lokala biblioteket och där möter hon Eric Keegan och hans adopterade son, Aja. Eric har precis flyttat till stan och kämpar med att få vardagen att gå ihop samtidigt som han oroar sig för Aja, som två år tidigare förlorade sina biologiska föräldrar i en flygolycka. En varm vänskap växer snart fram mellan dem alla tre, och mellan Jubilee och Eric väcks känslor ingen av dem hade räknat med.

Köp boken här: Adlibris | Förlag: Lavender Lit | Sidor: 406 | Utgivningsdatum(pocket): 9 mars 2018


Mina åsikter om boken: 

Denna boken är bara så himla underbar. Jubilee är en djup, mysig och unik karaktär som jag direkt fastnade för. Eric och Aja är också två fantastiska karaktärer som man inte kan göra annat än tycka om. Colleen Oakely har skapat en bok fylld av unika karaktärer och mysiga händelser. Kort sagt är detta en helt fantastisk bok om ensamhet, missförstånd och att hitta kärlek när man minst anar det.

Handlingen är charmig, händelserik och djup. Man får följa Jubilee och hennes vardag som biblioteksassistent och hur hennes liv förändras när hon möter Eric och Aja. Det är väldigt intressant och spännande att läsa ur både Eric och Jubilees perspektiv, för de tänker så olika – men samtidigt så lika. Det var också mysigt att se utvecklingen mellan Jubilee och Aja, och hur dessa två karaktärer kommer närmre varandra på grund av deras annorlunda, men charmiga personligheter.

Jag kan starkt rekommendera Inte för nära, för hela handlingen och känslan i boken är så himla unik och intressant att man inte kan sluta läsa. Inte för nära har den perfekta blandningen mellan varm humor och allvarliga ämnen, och jag fastnade verkligen direkt. Varmt tips!

Serierecension: Dash & Lily

dash & lily serie


DASH & LILY

★★★✩✩ – 3/5


Motsatser dras till varandra när cyniske Dash och optimistiska Lily utbyter meddelanden och utmaningar i en röd anteckningsbok som de lämnar till varandra i New York. Baserad på en bok.  

Längd: 8 avsnitt | Säsongspremiär: 10 november 2020 | Distributör: Netflix

 

Mina åsikter om säsongen:

Dash & Lily är en charmig julserie som är baserad på boken av Rachel Cohn och David Levithan. Serien utspelar sig under julhelgen, och handlar om Dash och Lily som möts genom Lilys röda dagbok som hon har lämnat i en bokhandel. Handlingen är välgjord och händelserik och tittaren vill hela tiden se mer av karaktärerna, dessutom är julstämningen på topp och både jullåtar och julpynt är en stor del av seriens helhet.

Karaktärerna är djupa, trovärdiga och väldigt enkla att tycka om. Kärleken i serien är inte för överdriven, utan den är trovärdig och processen kring att falla för en annan person är verklig och mysig. Dock känner jag inte en “wow” känsla över varken handling eller karaktärer, utan det var en helt enkelt en bra, typisk julserie som absolut är värd att se under julledigheten men som inte ger mer än så till tittaren.

Om man gillar julserier där julkänslan är på topp, och där kärleken är mysig och trovärdig så är detta absolut en serie för dig. Dash & Lily har en fyndig, kreativ handling som tittaren njuter av att se, och den är dessutom mysig att se under julledigheten. Charmigt, juligt tips till julserieälskaren!

Bokrecension: Den trolovade

Stort tack till Modernista för recensionsexemplaret!

den trolovade omslag


DEN TROLOVADE – KIERA CASS

★★★✩✩ – 3/5


När Kung Jameson tillkännager sin kärlek för Lady Hollis Brite blir hon både chockad och upprymd. Hon har trots allt vuxit upp på Keresken Castle, och till­sammans med adelns andra döttrar tävlat om kungens uppmärksamhet. Att fånga hans hjärta är en dröm som nu gått i uppfyllelse.


Men Hollis inser snart att det hon trott sig vilja mest av allt – att bli förälskad i en kung och krönt till drottning – kanske ändå inte är det lyckliga slut hon önskar sig. Och när hon träffar en utomstående man, med en mystisk förmåga att se rakt in i hennes hjärta, förstår hon att den framtid hon innerst inne vill ha är något hon aldrig kunnat föreställa sig…

Köp boken här: Adlibris | Förlag: Modernista | Sidor: 250 | Utgivningsdatum: 14 oktober 2020


Mina åsikter om boken: 

Kiera Cass blir man aldrig besviken på! Den trolovade innehåller makalösa karaktärer, härliga dialoger och oförutsägbara händelser som man inte kan få nog av. Handlingen är händelserik och fängslande, och varje sida innehåller intressant information om världen som Kiera Cass har byggt upp. Den trolovade är en charmig och spännande ungdomsroman om en kärlek som inte blir som man tänkt sig.

Boken har en handling som sätter fart direkt och där författaren aldrig lämnar läsaren uttråkad, jag läste och läste och kunde inte sluta förrän hälften av boken var utläst. Dock tycker jag att det saknades lite djup i både karaktärer och handling, för ibland gick handlingen lite för snabbt fram och jag hade gärna velat få mer tid till att lära känna karaktärerna och världen omkring dem. 

Men bortsett från detta så är Den trolovade en fin berättelse om ungdomlig kärlek som sätter krav, och en bok som jag verkligen ser fram emot fortsättningen på. Om du vanligtvis gillar böcker om ungdomlig kärlek och kungligheter är detta absolut en bok för dig.

Filmrecension: Onward (Framåt) (2020)

onward framåt poster film movie


ONWARD (FRAMÅT) (2020)

★★★★✩- 4/5


I Disney•Pixars FRAMÅT får de båda tonåriga alvbröderna Ian och Balder Kvickfot en oväntad möjlighet att tillbringa en dag till med sin bortgångna pappa. De ger sig ut på ett sagolikt uppdrag i Balders episka skåpbil Guinevere. Deras äventyrliga färd är, som sig bör, fylld av trollformler, kryptiska kartor, omöjliga hinder och ofattbara upptäckter. Men när pojkarnas orädda mamma Laura inser att sönerna är borta, slår hon sig ihop med Mantikoran – delvis lejon, delvis fladdermus, delvis skorpion, före detta krigare – och beger sig för att hitta dem. Vid sidan av farliga förbannelser kan den här magiska dagen komma att betyda mer än någon av dem någonsin drömt om.

Längd: 1h 38min | Premiär(Disney+): 23 oktober 2020 | Distibutör: Disney Pixar | Genre: Familj, Äventyr, Animerat, Komedi

 

Mina åsikter om filmen:

Jag älskar Disneyfilmer och Framåt är ett fint tillskott till Disneyfamiljen. Framåt har en fyndig och spännande handling som fängslar tittaren direkt, och många scener var dessutom otroligt nervkittlande. Karaktärerna är helt fantastiska, allas personligheter och utseenden är klockrena – Disney har återigen skapat en familjefilm värd att se!

Handlingen blev ibland lite typisk, och det fanns inte direkt en unik känsla över filmen. Vissa konflikter och moment var till och med lätta att förutspå. Men trots detta så är Framåt en välgjord, spännande och charmig film som tar upp viktiga ämnen och problem i samhället och i familjer. Jag gillade verkligen familjekänslan, och budskapet att vi ska ta vara på det vi har och älska varandra.

Framåt är en härlig familjefilm som jag verkligen kan rekommendera, för trots den typiska handlingen så är det alltid något speciellt med Disneyfilmer – alla är lika mysiga. Charmigt tips!

Bokrecension: Ofelias förbjudna färger

Stort tack till författaren för recensionsexemplaret!

ofelias förbjudna färger omslag


OFELIAS FÖRBJUDNA FÄRGER – GINA CINNAMONI

★★★✩✩ – 3/5


Konstnären Ofelia Monti-Lind kör fast i den kreativa utvecklingen och den lika hopplösa samborelationen med Gabriel. Efter att ha firat sin pappas och styvmammas bröllopsdag på restaurangen La Veritá, faller Ofelia återigen för sin 15 år äldre styvbror Maxi – en charmig gift man som världsvant tar för sig av livets godsaker, utan att plågas av samvetskval.

För att lyckas i konstbranschen krävs det mod, känsla och passion. Men vad händer när kärleken till konsten blir viktigare än moralen? Och är det verkligen värt att offra allt man har för konstens och kärlekens skull?

Köp boken här: Adlibris | Förlag: Cendorian Publishing | Sidor: 384 | Utgivningsdatum: 3 oktober 2020


Mina åsikter om boken: 

Gina Cinnamoni skriver på ett målande, vackert och välgjort sätt. Hon har absolut lyckats med karaktärernas egenskaper och att bygga upp ett drama om både konst och kärlek. Konsten i Ofelias förbjudna färger är dessutom djup och läsaren märker verkligen författarens kunskap om konsten bakom meningarna.

Handlingen är unik men ibland lite för långsam för min smak, det fanns inte tillräckligt med smaskiga detaljer eller intressanta händelser för att jag skulle fastna direkt. Det var dessutom svårt att sträckläsa boken eftersom jag inte riktigt fastnade för dramat kring karaktärerna. Bortsett från detta så tyckte jag om handlingen och speciellt svärtan i vissa delar av boken. Ibland blev boken väldigt mörk och dyster, vilket bara blev positivt eftersom det skapade mer djup och trovärdighet till handlingen.

Generellt är Ofelias förbjudna färger en charmig och ibland mörk bok som verkligen blev unik med dess konst-inslag. Men samtidigt fanns det något som gjorde att jag inte riktigt fastnade för den, och ibland blev handlingen för långsam för min smak. Om du gillar konst, kärlek och drama är Ofelias förbjudna färger ett fint alternativ!

Bokrecension: Den röda falken

den röda falken omslag


DEN RÖDA FALKEN – CAROLINE HURTIG

★★★★★ – 5/5


En falk faller inte …
… de svävar.

Livia Falk är Göteborgs bästa jägare. Hon har dedikerat sitt liv åt att jaga och eliminera främmande. Monster som besitter mänskliga kroppar och tar död på själen.

Hon har siktet inställt på att befria världen från denna invasion, men under ett uppdrag sker något oväntat. Händelsen är startskottet för ett äventyr som tar Livia ner i Europa, till Paris och Rom. Ju mer hon lär sig om världen utanför hennes Göteborg, desto mer börjar Livia tvivla på sig själv och sitt kall.

Vem är det riktiga monstret?
Främmande eller hon själv?

Den röda falken är en historisk fantasyroman som utspelar sig i en fallen värld. Boken är helt fristående och Caroline Hurtigs åttonde roman.

Köp boken här: Adlibris | Förlag: Seraf förlag | Sidor: 318 | Utgivningsdatum: 10 oktober 2020


Mina åsikter om boken: 

Jag är i extas över hur bra, spännande och charmig Den röda falken är. Varje liten detalj, varje mening, varje händelse och varje karaktär binds samman och skapar den bästa fantasyboken jag någonsin läst. Den röda falken tog mig med storm. Jag ville på riktigt inte att den skulle ta slut! Jag vill ha mer! Fler böcker om Livia, Marco, Skog, Elsa, Felicia och Britta!

Den historiska delen i boken är min favorit. Jag tycker verkligen om hur Caroline Hurtig har skapat ett mörkt, dystert och mystiskt Göteborg och där hon samtidigt har flätat in historiska detaljer. Alla karaktärer är också helt klockrena i både egenskaper och dialoger. Handlingen är spännande och händelserik, och innehåller flera händelser som verkligen fängslar läsaren. Kapitel efter kapitel drömde jag mig bort till det historiska Göteborg, den mörka himlen och karaktärernas fantastiska egenheter.

Som jag tidigare har skrivit så hade jag gärna velat läsa tre, fyra böcker till om Livias och alla andra karaktärers äventyr. Jag fastnade verkligen för Caroline Hurtigs skrivsätt, hennes fina, detaljerade karaktärer och hennes underbara kreativitet i världsbygget. Jag älskade varenda detalj i Den röda falken. Denna fantastiska bok kommer stanna kvar i mitt hjärta, jag kommer med säkerhet läsa om Den röda falken i framtiden.

Bokrecension: Tant Gredelins Vintage

Stort tack till Bokfabriken för recensionsexemplaret!

tant gredelins vintage


TANT GREDELINS VINTAGE – ANNA-LENA STÅLNACKE

★★★★✩ – 4/5


Framtidsutsikt: Fet, ful, fattig och förvisad till förorten.
Vivi har förlorat sitt jobb, och, utan att ens ha märkt det, sig själv. Plötsligt står hon där, 53 år gammal, ont om pengar och ont i själen, utan någon plan. Utkastad från sitt tidigare, lyckade liv som hyllad fotograf med sekelskiftesvåning på Östermalm, framgångsrik juristsambo och en hel skara kindpussande mingelväninnor.

Av en slump fyndar hon ett silkeslinne från 30-talet i en second hand-butik och hon tänker att det måste vara ödet. Ett så vackert plagg, på hennes födelsedag dessutom! Men ödet är inte nådigt: linnet är på tok för litet. Besviken säljer Vivi plagget på Tradera utan att ana att det ska bli startskottet för hennes nya liv. Efter ett flertal framgångsrika affärer på nätet växer tanken på en egen vintagebutik fram.

Men med varje framgång följer två motgångar och Vivi får kämpa hårt för att hålla drömmen levande. Lyckligtvis har hon 82-åriga Maj-Britt, sömmerskan Ally, instagrammaren Amanda, grannen Alexis och väninnan Marika till hjälp.  

Köp boken här: Adlibris | Förlag: Bokfabriken | Sidor: 380 | Utgivningsdatum: 25 augusti 2020


Mina åsikter om boken: 

Tant Gredelins Vintage bjöd på en mysig, fyndig och charmig läsning. Vivi är en härlig karaktär som inte haft det lättaste livet, och som genom bokens gång hittar glädjen i sina vintagekläder och prylar. Jag ville hela tiden fortsätta följa Vivis resa med hennes vintagebutik och hennes mysiga vänner. Det var också charmigt att boken tog upp flera gamla ikoner, såsom Marilyn Monroe.

Handlingen är händelserik och karaktärerna är lätta att tycka om. Men ibland blev handlingen lite långsam, och då var jag tvungen att lägga ifrån mig boken för att sedan ta upp den någon timme senare. Jag tycker om idén med vintagebutiken, och Anna-Lena Stålnacke har verkligen skapat karaktärer som läsaren vill fortsätta följa. Tant Gredelins Vintage är fyndig feelgoodbok som funkar utmärkt när man vill läsa något charmigt och unikt. 

Translate »