Bokrecension: Solens dotter

Stort tack till Seraf förlag för recensionsexemplaret!

solens dotter omslag


SOLENS DOTTER – ANNA GRANBERG

★★★★★- 5/5


Damiana tror att hon är precis som alla andra. En vanlig ung kvinna, dotter till ett bondepar i riket Gafámia. Men hon bär på hemligheter. Förmågor som skulle få henne bränd på bål om någon visste.

Sandreon är Åskgudens son och har förberetts hela livet inför mötet med Solgudens dotter. Han måste döda henne för att rädda sitt rike och återupprätta balansen.

Mötet mellan Damiana och Sandreon blir inte som någon av dem förväntat sig. De har all anledning att hata varandra men ju mer de lär känna varandra, desto svårare blir det att förneka de känslor som börjar spira.

Men profetian är tydlig. En av dem måste dö.

Köp boken här: Adlibris | Förlag: Seraf förlag | Sidor: 472 | Utgivningsdatum: 27 februari 2021


Mina åsikter om boken: 

Vilken otroligt spännande, välskriven och fängslande debut! Solens dotter fångade mig redan på första sidan med dess magiska miljöbeskrivningar och trovärdiga, unika karaktärer. Damiana är en av mina nya favoritkaraktärer, allt på grund av hennes enorma styrka och kraft. Kemin mellan henne och Sandreon är dessutom spirande och magisk, det var helt underbart att läsa om en sådan farlig men härlig kärlek.

Varje kapitel innehåller nya och spännande moment, och jag hann aldrig tänka på vad som skulle hända härnäst utan att något omvälvande och nervkittlande hände. Det var ett magiskt äventyr att läsa Solens dotter, och Anna Granberg har ett medryckande skrivsätt som gör att man kan se alla miljöer och karaktärer framför sig.

Solens dotter bjöd på en förtrollande läsning och jag njöt varje sekund. Alla små detaljer, såsom djuren och naturen, binds samman och bildar en spännande fantasy romance som jag starkt kan rekommendera. Det är böcker som denna som visar att svensk fantasy är så underbart fantastiskt. Starkt tips!

Bokrecension: Hennes ögon blå

Stort tack till Hoi Förlag för recensionsexemplaret!

hennes ögon blå omslag


HENNES ÖGON BLÅ – LISA HÅGENSEN

★★★★✩- 4/5


År 1671 anklagas en ung kvinna för häxeri. Hon fängslas och torteras, men lyckas rymma och ta sig hem till Lövaren igen. Ondskan hon utsatts för har dock lämnat djupa sår …

År 2011 far Raili till sin sommarstuga i Lövaren. Semesterlugnet hägrar, men en oförklarlig oro har drabbat de sex husen runt sjön. Trots Railis nyktra syn på livet påverkas hon av den underliga stämningen. Och hon vill veta mer. Utan att ana faran tar hon särlingen Olofsson till hjälp för att lösa mysteriet. Men han dör, och de mystiska skeendena eskalerar. När höstmörkret sänker sig över Lövaren finner sig Raili och hennes sidekick och kollega Ylva plötsligt jagade av en vansinnig mördare med onda krafter på sin sida.

Köp boken här: Adlibris | Förlag: Hoi Förlag | Sidor: 410 | Utgivningsdatum: 15 januari 2021


Mina åsikter om boken: 

Hennes ögon blå är en thriller med inslag av övernaturliga väsen och bokens handling är oerhört spännande och fängslande. Det tog dock ett tag för handlingen att få fart för första delen av boken var något långsam. Men trots detta så fastnade jag direkt och jag ville redan efter första kapitlet veta hur boken skulle sluta. Det var dessutom omöjligt att veta vem och vad som egentligen var fienden – vilket skapade en intensiv och snabb läsning.

Lisa Hågensen har skapat en bladvändare med korta, händelserika kapitel och många oväntade vändningar. Jag satt fastklistrad framför boken och hade svårt att släppa den när jag väl hade börjat läsa. Raili är en karaktär fylld av humor och känslor, och jag fastnade snabbt för hennes tankar och egenheter. Jag är glad att boken är första delen i en serie, för jag kan inte få nog av Raili och Ylva.

Jag kan absolut rekommendera Hennes ögon blå till er som vill läsa något skräckinjagande och intensivt, varje kapitel kommer med ny information och nya tankar och som läsare kan man inte slappna av förrän sista sidan är utläst. Hennes ögon blå är en välskriven thriller som kommer stanna i mina tankar ett tag framöver.

Bokrecension: Vinterpacket

Stort tack till Piratförlaget för recensionsexemplaret!

Vinterpacket omslag


VINTERPACKET – JACOB LINDFORS

★★★★★- 5/5


Något ondskefullt håller på att växa sig starkt i djupet av de norrländska skogarna. Ett kriminellt nätverk har vaknat till liv och gett sig in i ett internationellt samarbete. Det blir början på en våldsspiral som ingen längre kan styra över.

Mattias Kassian har inte gjort mycket rätt i livet, men under sin tid inom Försvaret hade han åtminstone vänner och ett syfte. Så när den viktigaste personen i hans liv – hans svenska mamma som tog honom från folkmordets Rwanda till tryggheten i Sverige – rycks ifrån honom, söker Kassian till Försvarsmaktens specialförband SOG för att börja om på nytt.

SOG:s och brottsnätverkets världar kolliderar när en sextonårig tjej kidnappas. Det hon får bevittna är något alla andra har missat. Kassian och hans kamrater inom SOG får i uppgift att jaga såväl nätverket som den bistra sanningen. Han har redan förlorat allt en gång. Aldrig mer.

Vinterpacket är Jacob Lindfors debutbok, den första delen i en planerad trilogi om Mattias Kassian. Lindfors har skrivit en rå thriller om att försvara sig när man står med ryggen mot väggen, där raseri blandas med hopp och mänsklig värme.

Köp boken här: Adlibris | Förlag: Piratförlaget | Sidor: 540 | Utgivningsdatum: 18 januari 2021


Mina åsikter om boken: 

Wow så fantastiskt debut! Vinterpacket är en riktig bladvändare som innehåller oväntade vändningar, nervkittlande moment och flera unika, djupa och trovärdiga karaktärer. Varje kapitel och varje sida är välskrivna, genomtänkta och spännande. Jag kunde inte sluta läsa utan läste klart bokens 540 sidor på en enda dag.

Handlingen har en fin uppbyggnad och varje händelse skapar en väl genomtänkt helhet. Alla spännande moment bildar en riktig nagelbitare till bok och jag kunde knappt blinka eller tänka under vissa delar. Det kändes som att se en spännande actionfilm, för alla händelser är detaljrika och beskrivande. Jag kunde se varje karaktär och alla miljöer framför mig redan från första sidan.

Jag hoppas innerligt att detta blir en film i framtiden – för alla ni som inte tycker om böcker måste få chansen att uppleva Vinterpacket. Mattias Kassian fastnade jag för direkt; hans impulser, ordval och personlighet får mig att vilja läsa fler böcker om honom. Alla karaktärer i Vinterpacket är oerhört intressanta, och jag hoppas få lära känna alla lite mer i framtida böcker.

Generellt är Vinterpacket en helt fantastiskt thriller som jag starkt kan rekommendera. Var beredd på en läsning fylld av känslor, skarpa vändningar och hårresande moment. Detta är absolut den bästa boken jag läst på länge. Starkt tips!

Serierecension: Blown Away – Säsong 1-2

blown away netflix serie


BLOWN AWAY – SÄSONG 1-2

★★★★★ – 5/5


Tio konstnärer skruvar upp värmen i en glasblåsartävling där priser värda 60 000 dollar och en mästartitel står på spel.

Längd: 20 avsnitt | Seriepremiär: 12 juli 2019 | Distributör: Netflix

 

Mina åsikter om säsongerna:

Blown Away är en nervkittlande, spännande och helt beroendeframkallande reality-tävlingsserie som jag såg klart på två dagar. Varje avsnitt innehåller en utmaning till de tävlande där tittaren får följa processen kring hur glasblåsningen går till, samt en presentation där juryn utser en vinnare och en som åker ut.

Att titta på Blown Away är som att titta på en halvtimmes lång skräckfilm där man har andan i halsen under hela avsnittets gång. De tävlandes glaskonst går sönder, tappas, blir fel och får sprickor och folk bränner sig och svettas på ett helt okontrollerat sätt. Det är verkligen en berg-och dalbana att titta på denna serie.

Dessutom gör de tävlande fantastiskt konst och jag förundras varje avsnitt av hur fint glasblåsning är, och hur vackra verk som kan göras. Glasblåsning är en underskattad konst som jag i framtiden kommer hålla koll på, för efter dessa två säsonger är jag helt fast. Jag kan starkt rekommendera Blown Away till er som vill se något beroendeframkallande, nervkittlande och oerhört vackert!

Bokrecension: Dödsuret

Stort tack till Ordfront förlag för recensionsexemplaret!

dödsuret omslag


DÖDSURET – KJELL ERIKSSON

★★★✩✩ – 3/5


FÖR FYRA ÅR SEDAN försvann en kvinna spårlöst från Gräsö utanför Roslagens kust. Fallet har förblivit olöst. När Ann Lindell får ett tips om att den saknade setts vid liv kan hon inte låta bli att börja nysta i historien, trots att hon sedan länge slutat arbeta som polis. På Gräsö finns även Lindells gamla kärlek Edvard, och med hans hjälp får hon öborna att berätta om den där sommaren då allt förändrades. Men vem talar sanning och vem ljuger? Samtidigt som Ann fogar samman pusselbitarna håller sig någon gömd i en övergiven stuga på ön. Någon som är ute efter hämnd.

Köp boken här: Adlibris | Förlag: Ordfront förlag | Sidor: 306 | Utgivningsdatum: 15 oktober 2020


Mina åsikter om boken: 

Dödsuret är en välskriven deckare med ett vackert språk och en genomtänkt handling. Handlingen förs sakta framåt, och efter varje kapitel får läsaren reda på ny information som i slutet vävs samman till en genomtänkt berättelse. Jag tycker om Kjell Erikssons poetiska språk, och hur han har skapat karaktärer som är unika och lite annorlunda.

Handlingen har en fin röd tråd, men jag hade dock problem att komma in i boken då den kändes spretig och rörig. Jag förstod inte vilka karaktärerna var, hur de hängde ihop eller vart berättelsen skulle hamna. Men efter några kapitel kunde jag hitta samband mellan alla karaktärer och jag började se hur boken skulle ta sig. Dödsuret är en annorlunda, lågmäld men samtidigt spännande deckare.

Jag kan absolut rekommendera Dödsuret, för det är en bra bok som har sina speciella, härliga egenheter. Samtidigt känner jag att detta inte är en bok för alla, då den är annorlunda skriven och eftersom det tar ett tag för läsaren att lära känna karaktärerna. Men om du är intresserad av en vackert skriven, lite annorlunda deckare är detta absolut en bok för dig.

Bokrecension: Iris nycklar

Stort tack till Vintergård Förlag för recensionsexemplaret!

iris nycklar omslag


IRIS NYCKLAR – MALIN MALCANEK

★★✩✩✩ – 2/5


Jens undrar om han någonsin kommer att kunna känna riktig glädje igen, men så en dag upptäcker han en liten kolarkoja vid ett kärr. Där finner han ett gammalt skrin, vars innehåll får honom att glömma tiden och se ljusare på tillvaron.

Råbine besöker kolarkojan regelbundet. Hon sitter där i timtal och låter alla intryck från skogen och kärret sudda ut den oro och ilska hon bär på. Under tiden kliar det allt oftare under de ärvda guldringarna hon bär. Försöker de säga henne något?

Kan Iris hjälpa Jens och Råbine med svaren de söker och leda in dem på rätt spår? Ett spår där det obesvarade blir besvarat och där gammalt och nytt vävs samman.

Köp boken här: Adlibris | Förlag: Vintergård Förlag | Sidor: 281 | Utgivningsdatum: 9 december 2020


Mina åsikter om boken: 

Iris nycklar är en annorlunda roman som jag inte fastnade för från början. Jag hade svårt att koppla samman de olika karaktärernas berättelser, och tyckte inte riktigt om de korta berättelserna som kom upp då och då. Efter ett tag kunde jag se sammanhanget mellan karaktärerna, men en stor del av bokens gång gick åt till tankar kring hur alla karaktärer hängde ihop och när, eller om boken skulle komma igång. 

Malin Malcanek har ett vackert skrivsätt och hon beskriver och berättar så man kan se händelserna framför sig, dock har jag problem när det blir för mycket beskrivningar då jag ofta tappar känslan för handlingen. Många moment i boken kändes som magiska sagor med vackra djur och miljöer. Dock är handlingen rätt komplicerad, men det blev bättre när jag väl kom in i boken och lärde känna de olika karaktärerna.

Generellt är Iris nycklar en annorlunda, vackert skriven bok med magiska ögonblick och flera unika karaktärer. Jag hade dock svårt att komma in i boken och jag tappade ofta bort handlingen och målet med boken under läsningens gång. Om man vill läsa en varm berättelse där man behöver tänka mycket är detta absolut ett alternativ, dock var detta inte en bok för mig.

Bokrecension: Höst vid Sommen

Stort tack till Lind & Co för recensionsexemplaret!

höst vid sommen omslag


HÖST VID SOMMEN – CAMILLA DAHLSON

★★★✩✩- 3/5


Vanja har varit journalist på dagstidningen i många, många år när förändringens vindar inte bara kommer i kapp utan rent av blåser omkull henne. Börja jobba digitalt eller bli uppsagd är beskedet från cheferna och Vanjas värld sätts i gungning.  

Inte heller på hemmafronten finns det stöd eller tröst, Vanjas man Per är helt upptagen av sociala medier och att hänga på krogen med sina betydligt yngre kollegor.  

Vanja packar en väska och kör till Svalarps gårds bed & breakfast för att få tid att tänka och fatta ett beslut om jobbet.  

Väl där visar det sig att gården har ytterligare en besökare, en författare som skriver på sin kommande bok. Kommer det mötet göra att Vanja tvingas fatta fler och större beslut om framtiden än vad hon hade tänkt när hon kom till Svalarp.   

Höst vid Sommen är bok nummer tre i den härliga feelgood-serien som utspelar sig runt sjön Sommen.  

Köp boken här: Adlibris | Förlag: Lind & Co | Sidor: 303 | Utgivningsdatum: 8 september 2020


Mina åsikter om boken: 

Höst vid Sommen är tredje delen i serien som utspelar sig runt Sommen, och detta är återigen en härlig feelgood som passar utmärkt när man vill läsa något lättsamt och snabbläst. Vanja är en trovärdig karaktär som Camilla Dahlson har gjort ett bra jobb med, och det gäller också Lars. Dock kände jag mig ibland något uttråkad under vissa kapitel då det ibland blev utdraget och långsamt. Jag hade också velat ha en mer höstig känsla i boken, med regn, höstiga färger och fler härliga picknickar i skogen. 

Handlingen är enkel och typisk men samtidigt välgjord och charmig. Det var spännande att få läsa om Disa från första boken, och jag tycker om hur Camilla Dahlson har flätat in Disas berättelse med Vanjas. Boken kändes genomtänkt och karaktärerna, speciellt Vanja och Lars, hade en härlig kemi som jag fastnade för.

Höst vid Sommen bjöd på en mysig läsning som jag absolut kan rekommendera. Camilla Dahlson skriver på ett vardagligt och härligt sätt som man inte kan göra annat än tycka om, så jag ser fram emot nästa del i denna serie!

Tidigare recenserade böcker i serien:

sommar vid sommen omslag vinter vid sommen omslag

Bokrecension: Glasveranda med sjöutsikt

Stort tack till Historiska Media för recensionsexemplaret!

glasveranda med sjöutsikt omslag


GLASVERANDA MED SJÖUTSIKT – HANNA BLIXT

★★★★✩ – 4/5


Nora flyr hals över huvud från sin lägenhet i Stockholm när det visar sig att hennes kontrollerande pojkvän Jonas har varit otrogen. För att få distans till allt tar hon tåget till idylliska Leksand och vännen Vega som erbjuder tröst. Nora får hyra en liten timmerstuga med glasveranda och sjöutsikt, och hon lovar sig själv att aldrig falla för en man igen.

Samtidigt slår den avdankade författaren Claes klorna i den gamle mannen Torsten, som har ett sviktande minne men en fantastisk förmåga att berätta. Något som Claes försöker utnyttja.

Hanna Blixt har skrivit en varm, romantisk och gripande berättelse om två livsöden som flätas samman då det börjar lacka mot jul.

Köp boken här: Adlibris | Förlag: Historiska Media | Sidor: 304 | Utgivningsdatum: 14 september 2020


Mina åsikter om boken: 

Hanna Blixt har skapat en mysig julroman som jag snabbt läste ut. Karaktärerna är alla enkla att tycka om, och jag fastnade direkt för Viktor och Nora. Handlingen är något typisk och vissa moment gick för snabbt fram, jag hann inte alltid landa i en händelse innan något nytt tog uppmärksamheten från mig. Men om man gillar feelgood, vilket jag gör, så kommer man älska denna underbara bok och dess något typiska men härliga handling. 

Glasveranda med sjöutsikt innehåller både svärta och glädje, och jag tycker om hur Hanna Blixt har flätat ihop tragedier med hopp och lycka. Varje kapitel får man veta något nytt om karaktärerna, och under bokens gång hittar man olika samband som känns genomtänkta och välgjorda. Men något som jag tyckte saknades i boken var julkänslan, för trots att snö och julblommor får en stor del i boken så saknade jag det lilla extra som ger den härliga julkänslan till läsaren. 

Jag tyckte verkligen om Glasveranda med sjöutsikt, och jag hade gärna läst en till bok om Nora och Viktor och deras härliga renoveringsplaner. Om ni vill läsa något snabbläst, mysigt och känslofyllt så är detta en bok för dig. Varmt tips!

Bokrecension: Amy Snow

Stort tack till Piratförlaget för recensionsexemplaret!

amy snow omslag


AMY SNOW – TRACY REES

★★★★✩ – 4/5


Året är 1831 när åttaåriga Aurelia Vennaway hittar ett övergivet spädbarn i snön på herrgårdens ägor. Hon tar med sig hittebarnet hem, till föräldrarnas stora förfäran. Men Aurelia övertygar dem om att barnet ska få stanna, och hon döper henne till Amy Snow. Amy växer upp bland tjänarna, avskydd av Aurelias aristokratiska föräldrar, men för Aurelia är Amy som en syster. En innerlig vänskap som abrupt tar slut när Aurelia dör, endast tjugotre år gammal, och den obeveklige godsägaren skickar Amy på porten.

Det dröjer inte länge innan Amy får ett paket med ett brev från Aurelia, där hon avslöjar att hon burit på en hemlighet. Från graven skickar hon Amy på en skattjakt som bara Amy kan följa mot en livsomvälvande upptäckt.

Ett övergivet barn, en skattjakt, en hemlighet. Amys jakt på sanningen tar dig med på ett makalöst läsäventyr!  

Köp boken här: Adlibris | Förlag: Piratförlaget | Sidor: 506 | Utgivningsdatum: 10 november 2020


Mina åsikter om boken: 

Amy Snow bjöd på en fängslande, stark och charmig läsning fylld av hemligheter och mysterier. Karaktärerna i boken är originella och trovärdiga, och jag fastnade direkt för huvudkaraktären Amy Snow och hennes mysiga egenheter. Boken är otroligt välskriven med dess vackra meningar och väl genomtänkta händelser, och jag hade svårt att släppa boken när jag väl hade börjat läsa. Amy Snow är en vacker bok som berättar en enastående, charmig och vacker berättelse om en kvinna som hittar sig själv i letandet efter en mystisk hemlighet. 

Amy Snow har korta kapitel, vilket är en stor del till varför man sträckläser den. Varje kapitel är intressant och relevant till berättelsen, och farten i handlingen är precis i min smak. Det kommer nya ledtrådar och ny information hela tiden, det finns inte ett enda långtråkigt eller enformigt kapitel i boken och det är alltid lika härligt att hitta sådana fartfyllda och spännande böcker. 

Jag kan inte göra annat än rekommendera denna till er som vill läsa något unikt, inspirerande och charmigt. Amy Snow har allt som jag tycker att en bra bok ska innehålla: humor, en gnutta kärlek, fina karaktärer och en handling som får läsaren att på riktigt tänka till. Så, ni som inte har läst Amy Snow än – gör det! Ni kommer inte bli besvikna.

Bokrecension: Tidvatten

Stort tack till LB förlag för recensionsexemplaret!

tidvatten omslag


TIDVATTEN – PHILIPPA GREGORY

★★★✩✩ – 3/5


England 1648. En farlig tid för en kvinna att vara annorlunda.

Det är midsommarafton 1648 och England är mitt uppe i ett inbördeskrig mellan den lömske kung Karl I och det rebelliska parlamentet. Konflikten sträcker sig till de mest avlägsna delarna av landet, ända till tidvattenområdena i söder. 

Alinor kommer från en släkt med en lång rad av läkekvinnor. I ett sista försök att bryta sig loss från sin våldsamme make står hon en natt under fullmånen på en kyrkogård, och väntar på en vålnad som ska uttala orden som befriar henne. Men istället möter hon James, en ung man på rymmen, och visar honom vägen genom tidvattenområdets förrädiska landskap. Bortom allt förnuft faller de handlöst för varandra.

I en tid av oro och vidskepelse skapar Alinors kunskaper om läkekonst och örter misstanke hos befolkningen i den lilla byn, och hennes skönhet och ambition väcker avund. Snart tar rädslan och avundsjukan över, och byborna bestämmer sig för att ta saken i egna händer.

Köp boken här: Adlibris | Förlag: LB förlag | Sidor: 495 | Utgivningsdatum: 30 oktober 2020


Mina åsikter om boken: 

Tidvatten är en fin och vacker roman som jag från början förälskade mig i men som sedan blev för enformig för min smak. Handlingen är händelserik men händelserna liknar varandra, och jag fastnade inte för någon karaktär. Samtidigt är boken välskriven och jag gillar språket och känslan som boken sprider. 

Jag hade lite problem att fortsätta läsa Tidvatten, för ena stunden älskade jag den och andra hade jag problem med den. Jag älskar den vackra kärleken mellan Alinor och James, men karaktärerna saknade dock den kemin som gör att läsaren fastnar. Som ni säkert märker har jag blandade känslor kring Tidvatten, och den är en sådan bok som jag kommer minnas men kanske inte läsa om. Handlingen är vacker och välgjord, men jag hade önskat att den vore mer gripande och innehöll mer djup och känslor. 

Alinor och James är som skrivet det bästa med boken, för kärleken är pirrig och mysig samtidigt som den är farlig och allvarlig. Författaren har gjort ett bra jobb med romantiken, och om man tycker om fina kärleksberättelser som inte bara innehåller röda rosor och spirande förälskelser så är detta absolut en bok för dig. Tidvatten är en välskriven och vacker bok men som enligt mig saknar det lilla extra. 

Translate »