Filmrecension: The Day We Died (2020)

Stort tack till SF Studios för recensionsexemplaret!

the day we died movie poster


THE DAY WE DIED – KRUDTTØNDEN (2020)

★★★✩✩- 3/5


”The Day We Died” är inspirerad av verkliga händelser kring terrorattentaten på Kulturhuset Krudttønden och Köpenhamns synagoga i februari 2015. I rollerna ser vi bl.a Lars Brygmann som den mördade filmskaparen Finn samt Nikolai Coster-Waldau i rollen som AKS-polisen Rico.

Längd: 1h 42min | Release (DVD): 1 juni 2020 | Distibutör: SF Studios | Genre: Drama

 

Mina åsikter om filmen:

The Day We Died eller Krudttønden handlar om terrorattentatet i Danmark den 14 februari 2015. Under filmens gång får man möta personen bakom attentatet men också offer, och majoriteten av filmen handlar om vad dessa personerna gjorde innan själva attentatet började. Ibland kändes det enformigt, men på ett sätt är det en fin skildring av människorna som var inblandade. Det är inte en actionrulle, utan en gestaltning och det tycker jag man får ha i åtanke här. 

Dock tycker jag att det går för långsamt fram, jag hade hellre velat se mer efter attentatet än före det eftersom det är svårt att placera alla människorna man möter i filmen. Från början finns det många olika personer med, och det var bara efter attentatet som jag kunde binda samman alla människornas berättelser. Dialogerna känns också onödiga på vissa tillfällen, detsamma med några händelser. När man inte har all information känns det konstigt att titta på en persons politiska åsikter eller vardagsproblem. 

the day we died press photo

Bortsett från dessa små detaljer så har filmen en välgjord handling, och det är hemskt och gripande att se attentatet och dödsfallen. Jag tycker att regissören har gjort ett bra jobb i att gestalta personernas liv, men jag hade gärna sett fler känslor i filmen. Det finns mycket känslor efter och under ett attentat, och filmen fokuserade inte alls på det. Det kändes som en dokumentär med viktig information istället för en spelfilm.

Generellt tycker jag att The Day We Died är värd att se, speciellt eftersom man får en djupare inblick över attentatet. Men man får vara beredd på att den främst handlar om personerna kring attentatet, och inte själva attentatet i sig. 

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Som vanligt, danskarna kan göra rak film utan folkuppfostrande moralism. En stark film om explosiv fanatism.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »